۱۳۸۹ آبان ۱۱, سه‌شنبه

Steningsdömda kvinnan i Iran
Foto: AP Sakineh Mohammadi Ashanti hotas av dödsstraff genom stening.
Skriv ut Textstorlek
1 Bloggar5rekommendationerDela med andra:DN Teman i artikelnAmnesty,Iran Steningsdömda kvinnan i IranSenaste nyttDödsdömd ”visades upp” i iransk tvSverige protesterar mot steningen”Riskerar att stenas till döds på fredag”Son till dödsdömd fruktar avrättningSakineh dömd till 99 piskrappDödsdömds son vädjar om stödSakineh får inte längre ta emot besökAhmadinejad vill inte orsaka Brasilien ”problem””Sakineh bekänner mord i tv”Människorättsadvokat fick fly IranAnnons:
Sakineh kan komma att avrättas på onsdag
Uppdaterat i dag. 16:20. Publicerat i dag. 09:45

Den iranska tvåbarnsmamman Sakineh Mohammadi Ashanti kan komma att avrättas i morgon, onsdag. Sista hoppet ligger på världens regeringar, uppger den internationella kommittén mot stening i ett pressmeddelande.

Enligt den internationella kommittén mot stening (ICAS) nåddes man på måndagen av nyheten att de iranska myndigheterna gett klartecken om avrättning till Tabriz-fängelset, där Sakineh sitter fängslad.

ICAS uppmanar nu världens regeringar att sätta press på Iran för att stoppa avrättningen.

Annons: Enligt Amnesty International har Sakineh Mohammadi Ashanti inte fått ta emot besök sedan i augusti. Dessutom uppges att hennes försvarsadvokat sitter fängslad, något som iranske statsåklagaren ska ha bekräftat på måndagen.

”I nuläget finns det dessvärre inget som hindrar de iranska myndigheterna från att verkställa avrättningen, annat än att det strider mot internationella rättsprinciper att döma någon till döden för påstått äktenskapsbrott. Visserligen har myndigheterna lovat en översyn av de olika turerna i hennes fall, men det verkar mest vara ett spel för gallerierna”, skriver Elisabeth Löfgren, pressekreterare vid Amnesty Internationals svenska avdelning, i ett mejl till DN.se.

Enligt iranska myndigheter dömdes Sakineh Ashtiani 2006 till döden genom stening för äktenskapsbrott och inblandning i mord på sin man.